Ouwe sok!

Volgens mij zit er in mijn huizenvrouwtjeswasmachine een verborgen uitgang. Een gat, ergens onzichtbaar aan de achterkant, waar vermoeide sokken door ontsnappen. Naar een sokkenwalhalla waar ze nooit meer een zweetvoet hoeven omhullen. Het interessante is, dat ze altijd in hun eentje de benen nemen. Nooit verdwijnt er een compleet paar! Misschien is dat toeval, maar ik vermoed dat er in sokkenland gigantische relatieproblemen spelen die zorgen voor de sokkenvlucht. Hoe dan ook, je blijft altijd zitten met losse, eenzame sokken. Zelf draag ik de overgebleven exemplaren in bijzondere combinaties op zon- en vakantiedagen. Maar de meeste normale mensen gooien na een tijdje vruchteloos wachten op zo’n verdwenen sok, de achtergelaten wederhelft gewoon weg. Al hoorde en las ik ook tips van verscheidene mede-wasmannen en –vrouwen, bijvoorbeeld om voortaan uitsluitend één kleur en één soort sokken te kopen. Dan maak je daarmee gewoon nieuwe paren als er weer eens eentje verdwenen is. Of je tovert de eenzame sokken om tot handpoppen met oogjes en een grote mond. Dan heb je een ‘kletskous’ waar de kinderen leuk mee kunnen spelen.

In het kader van nieuwe ontwikkelingen in de hypotheekregels zie ik nog een andere mogelijkheid voor het hergebruik van overgebleven sokken. Eentje die heel nuttig kan blijken voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen: stop regelmatig wat geld in zo’n ouwe sok. En bewaar die zorgvuldig.

Wat is er namelijk aan de hand? Per 1 januari van dit jaar is het maximale bedrag dat je kunt lenen bij de aankoop van een huis verlaagd naar 100% van de woningwaarde. In 2013 was dat nog 105 procent, maar sindsdien is de zogenaamde loan-to-value, de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van de woning, ieder jaar met één procent verlaagd. De extra kosten die je maakt als je een huis koopt (zoals notaris- en makelaarskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten) moet je dus helemaal uit eigen zak betalen. Dat is voor de mensen die al huiseigenaar zijn meestal niet zo’n probleem, maar als je nog moet starten kun je maar beter wat geld achter de hand hebben. Bijvoorbeeld in zo’n ouwe sok. Dus.

Advertenties